Olika sätt att skapa

I mitt eget konstnärskap har jag olika sätt att skapa. Jag skiljer dessa åt i det jag skapar med huvudet och det jag skapar med händerna. Från allra första början skapas förstås allt i huvudet eftersom all konst någonstans börjar med en tanke, och trots att man skapar med händerna har man ju ändå en bild av hur det man gör ska se ut. Men det roliga med att skapa med händerna är att resultatet inte alltid blir så som man tänkt sig.

När jag målar och skulpterar får jag en idé, men när jag väl har börjat kan den idén förändras ganska mycket. Ibland blir en rörelse med ett finger eller ett streck med penseln något helt annat än det man tänkt, och även om det är svårt så går det faktiskt att skapa utan att tänka. Eller det går att försöka i alla fall. Man låter det bara hända. Ofta kan det vara bra att sluta ögonen, för då skapar man inte lika stor förväntan på resultatet.

När jag fotograferar skapar jag väldigt mycket mer huvudet. Jag tänker på motiv, vinklar, effekter och annat, och det jag skapar är det jag ser genom kameran. Visst, det blir inte alltid som man har tänkt sig där heller och ibland råkar man skapa något som man inte alls hade tänkt, men det är på något vis mycket mer planering bakom ett fotografi. Det är som en maskin där alla delar ska fungera, jämfört med en skulptur eller en målning där egentligen vad som helst kan hända. Så är det i alla fall för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *