Måste man tycka om konst för att uppskatta den?

Måste man tycka om konst för att uppskatta den? Det är en svår fråga. För mig finns det viss konst som jag inte nödvändigtvis tycker om men som jag på ett eller annat sätt ändå uppskattar.

Jag kan ta exemplet med konstnären Anna Odell som bestämde sig för att visa psykvården inifrån genom att låtsas vara psykiskt sjuk. Hon ville bland annat visa att vården inte alltid har rätt eller fattar rätt beslut. Hon kunde helt enkelt inte komma på något bättre sätt att visa detta än genom att dokumentera sig själv när hon blev intagen på psyk. Hela händelsen var en ungefärliga kopia av vad som faktiskt hänt henne eftersom hon hade varit psykiskt sjuk och blivit intagen på samma sätt, men om hon som före detta patient skulle diskutera psykvårdens behandlingsmetoder skulle hon återigen befinna sig i rollen där hon inte ansågs som trovärdig. Så hon gjorde det som konstnär istället.

Jag tycker å ena sidan att man inte ska utnyttja och lura andra på det sättet. I värsta fall hade hon ju kunnat ta upp tid och plats för någon annan som verkligen behövde det, men å andra sidan så är det förmodligen en fråga som är värd att belysa och vem är då jag att säga att det är fel sätt att göra det på. Det kanske inte går på något annat sätt, och har man själv varit sjuk och blivit orättvist behandlad kan jag förstå att man vill försöka förändra. Så, ja, jag uppskattar konsten för det den gör. För att den berör och påverkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *