Konst eller konstigt?

Det här med konst är för vissa ett känsligt ämne. En del anser nämligen att just de är personen som kan berätta för andra vad som är konst. Jag kan till viss del hålla med, för alla måste ju bedöma vad de själva tycker är konst, men att bedöma att något annat inte är konst bara för att man själv inte tycker om det är en annan sak. Det är konstigt enligt mig, för om det är konst i någon annans ögon – vem är det då som har rätt?

När jag skriver om det här kommer jag att tänka på ett klipp från Galenskaparnas tv-serie Tornado där en konstnär har ställt upp ett paket djupfryst fiskgratäng och kallar det konst. Trots att det är tänkt som ett skämt så tycker jag ändå att det finns en viss poäng i det. Han har ett syfte med sin konst, och syftet med just det här är då att visa att människans eviga jakt på lycka till slut rinner ut i att man får allt färdigt i djupfrysta kartonger. Han säger också att konstverket bygger på att man ska lägga till lite själv och att konstupplevelsen uppstår inne i huvudet när ens sinnen upplever fiskpaketet.

Det håller jag helt med om, och vissa gånger kan man skapa sin egen uppfattning om konst trots att den kanske skiljer sig från vad konstnären egentligen menande med sitt verk. Det hela handlar om hur man själv upplever konsten, om den ger några känslor eller något budskap som man berörs av. Ta en titt på klippet och fundera själva!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *