Går det avgöra vad som är konst och vad som inte är konst?

Vissa konstverk är otroligt avancerade. Det är till exempel få som kan måla en tavla som Mona Lisa. Det kräver skicklighet. Andra konstverk skulle nästan vem som helst kunna göra. Att skvätta lite färg på en duk som sedan blir en tavla värd hur mycket pengar som helst är väl inte så svårt? Nej, att göra själva tavlan är inte så svårt. Att få bra betalt för den är däremot desto svårare.

Med det sagt behöver inte Mona Lisa ses som bättre än färgstänken. Det hela beror ju på vad man själv tycker om och vad man berörs av. Vissa skulle gärna ha Mona Lisa på väggen medan andra aldrig skulle sätta upp tavlan hur värdefull hon än må vara. Vissa skulle gärna ha färgstänk från en känd konstnär men skulle rynka på näsan om stänken kom från ett dagisbarn, trots att själva tavlorna egentligen är ganska identiska.

Så går det då att avgöra vad som är konst och vad som inte är konst? Det är en väldigt svår fråga. Varför är egentligen vissa färgstänk mer värda än andra? Skillnaden ligger i vilken status konstnären har. Att dagisbarnets verk är mindre värt i pengar än en känd konstnärs verk behöver inte betyda att barnets verk är mindre värt som konst. Å andra sidan ligger det kanske en annan tanke bakom den kända konstnärens verk. Eller så har han bara skvätt färg. Det är svårt som sagt, och det är något man får reflektera över själv. Här kommer i alla fall ett roligt klipp där den fiktiva kulturpersonligheten Tiffany Persson pratar om just detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *